SREMSKI KARLOVCI - OKOLINA

FRUŠKOGORSKI MANASTIRI

 • Manastir Krušedol

  udaljen je svega 12 km od Sremskih Karlovaca. Podignut je početkom XVI veka. Jedno vreme predstavljao je sedište mitropolije. U manastiru počivaju mnoge značajne ličnosti naše istorije kao što su patrijarh Arsenije III Čarnojevič, patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta, kneginja Ljubica Obrenović, kralj Milan Obrenović i dr..
 • Manastir Novo Hopovo

  udaljen je 30 km od Sremskih Karlovaca. Nastao je na mestu ranije crkve iz X veka. U manastiru je tri godine boravio Dositej Obradović. U manastirskoj crkvi čuvaju se mošti Teodora Tirona (IV vek), ranohrišćanskog mučenika, i to su ujedno najcelovitije i najstarije mošti koje Srpska pravoslavna crkva ima čast da čuva.
 • Manastir Grgeteg

  udaljen je 16 km od Sremskih Karlovaca. Spada u red najstarijih manastira na Fruškoj Gori i svakako je jedan od najlepših. Ikonostas manastirske crkve rad je Uroša Predića, jednog od najznačajnijih srpskih slikara svih vremena. U manastiru se čuva najvernija kopija ikone sv. Bogorodice trojeručice, najpoznatije i najcenjenije ikone u srpskom narodu.
 • Manastir Velika Remeta

  smešten je na 12 km od Sremskih Karlovaca. Leganda vezuje osnivanje ovog manastira za kralja Dragutina Nemanjića. Manastir odlikuje najviši zvonik na Fruškoj Gori, visok 40 m.
 • Manastir Vrdnik

  udaljen je 42 km od Sremskih Karlovaca. Manastir se prvi put pominje 1566. Samo naselje Vrdnik bilo je nekada rudarsko, a danas je banjsko mesto. Od XVII veka pa sve do Drugog svetskog rata ovde su čuvane mošti svetog kneza Lazara.
 • Manastir Jazak

  smešten je pored istoimenog sela, 45 km od Sremskih Karlovaca. Reč je o najmlađem, i verovatno najlepšem, fruškogorskom manastiru koji potiče iz XVIII veka. U manastiru se nalaze mošti poslednjeg Nemanjića, sv. Cara Uroša. U okviru manastirskog kompleksa nalazi se česma sa izvorskom vodom koja se smatra lekovitom.

PETROVARADIN – TEKIJE

Crkva Snježne Gospe, udaljena 5 km od Sremskih Karlovaca, podignuta je u drugoj polovini XVIII veka u znak sećanja na veliku hrišćansku pobedu nad Turcima 05.08.1716. godine. Na kupoli crkve nalaze se krst i polumesec, simboli hrišćanstva i islama.

Partneri